La ponència central de la trobada, a càrrec de Miquel Casanovas, va destacar que la igualtat entre les persones és fonamental i el punt de partida per construir la societat en la qual hem de viure. Mitjançant dinàmiques participatives, es van crear 10 projectes, que s’avaluaran i treballaran properament per fer front als reptes educatius del municipi.
Manlleu va celebrar dissabte la cinquena edició del Fòrum Educatiu Local al Museu del Ter, una trobada que va servir per reflexionar sobre les necessitats educatives i socials de la ciutat i proposar conjuntament projectes que en donin resposta.
L’edició d’enguany, la primera després de dos anys sense a causa de la pandèmia, va reunir prop de 40 persones al Museu del Ter. Els assistents van poder escoltar la ponència de Miquel Casanovas, mestre jubilat i membre del grup Impulsor del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) de Manlleu, i participar en diverses dinàmiques preparades per debatre al voltant dels diversos reptes educatius.
En els parlaments de benvinguda, l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, va posar sobre la taula “el paper important de l’educació com a eina transformadora i de futur” i la necessitat del “compromís polític i la implicació ciutadana, dels centres educatius i de la resta d’agents” per fer possible polítiques que en facin front. La directora dels Serveis Territorials d’Educació de la Catalunya Central, Gemma Boix, va obrir l’espai destacant el paper de les ciutats com un “entorn que forma part de la personalitat dels que hi viuen i on es comparteixen espais i valors” i valorant de forma molt positiva la implicació de la ciutadania: “a Manlleu teniu en compte la participació i el treball conjunt per definir el model de ciutat que voleu”.
La primera meitat del Fòrum es va tancar amb la conferència “Educació, construir plegats el camí de la igualtat”, de Miquel Casanovas, qui atresora una llarga trajectòria en la formació d’adults i el foment de la convivència i les relacions veïnals. Casanovas va destacar que la igualtat “implica una manera de construir el nostre ser, la nostra personalitat, que estableix un sistema just de relacions amb els altres” i és “el punt de partida sobre el que es fonamenta després la diversitat”.
A continuació, membres del Grup Impulsor del PEC Manlleu van presentar les accions que s’han desenvolupat durant els últims mesos, com una diagnosi socioeducativa o un mapa de visions, en el qual s’han recollit les opinions de col·lectius i ciutadania per definir els reptes educatius de Manlleu. Aquests reptes van ser el punt de partida de les dinàmiques participatives, en què els assistents es van dividir en quatre àmbits temàtics (Escola, Fora Escola, Formació d’Adults i Ciutat Educa) per proposar els projectes i les accions que s’haurien de dur a terme a partir d’ara.
El treball fet pels assistents es va concretar en 10 projectes, que es van exposar davant de tothom i es van votar per establir prioritats. Les dinàmiques participatives també van comptar
amb la presència de membres del Consistori Infantil i del grup de joves Fem Pinya, que van aportar les seves opinions i propostes.
Finalment, en la cloenda de l’acte, el regidor d’Educació de Manlleu, Rafa Cuenca, va destacar la feina dels membres del PEC Manlleu i de l’equip de la regidoria per fer possible el Fòrum Educatiu i “el compromís que té Manlleu i la seva ciutadania vers l’educació, de la qual ens podem sentir ben orgullosos”.
Podeu tornar a veure la primera part del Fòrum al següent vídeo de Ràdio Manlleu: